Tipuri de Miere
Share
Mierea de albine este un superaliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare de la galbenă deschisă până la portocaliu roșietică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Există mai multe tipuri de miere. Astfel:
După speciile de plante melifere de la care albinele colectează nectarul
- miere monofloră, provenită integral sau în mare parte din nectarul florilor unei singure specii de exemplu: rapiță, salcâm, tei, floarea soarelui, salvie, mentă, levănțică, muștar șamd.
- miere polifloră, provenită din amestecul de nectar de la florile mai multor specii de plante. Aceasta la rândul ei poate fi polifloră de primăvară (miere de mai) ori polifloră de vară.
După modul de obținere a mierii
- în faguri, considerată ca fiind cea mai pură formă de miere, deoarece nu este procesată sau prelucrată în vreun fel.
- extrasă cu ajutorul centrifugii, de pe faguri în formă lichidă pentru a fi ambalată ori procesată mai departe fără a distruge fagurii ceea ce permite albinelor să-i reconstruiască.
- obținută prin presarea fagurilor.
După consistența mierii
- lichidă
- cristalizată (zaharisită)